Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek

 
Esdonk 32 - 5421 PZ Gemert
Tel. 06-25465643

 

 
Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 1

Omschrijving

Het bedrijf is van oudsher een gemengd bedrijf met melkvee en varkens. In 1997 is er gestart met het snijden van Anjers. Later, in het jaar 2000, is het bedrijf uitgebreid met de aanplant van snijheesters en is het bedrijf gestopt met melkvee. Met de varkens zijn ze in 2019 gestopt.

Inmiddels is de bloemenkwekerij 5,5 ha groot en worden er verschillende soorten bloemen gekweekt zoals Pioenrozen, Hortensia, Hulst en Sneeuwbal. Het grootste deel van de bloemen gaat naar de veiling, maar er worden ook bloemen geleverd aan plaatselijke bloemisten in Gemert, Beek en Donk, Boekel en Aarle-Rixtel.
In het snijseizoen is er erg veel werk en de kinderen werken dan ook mee. Het is intensief werk wat voor het grootste deel met de hand wordt gedaan. Ze werken veel met scholieren van het Commanderij College en stagiaires. Dat doen ze graag. Zo kunnen zij ontdekken of zij het werk op een agrarisch bedrijf leuk zouden vinden. Daarnaast werken we ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zij kunnen eenvoudige routinematige klusjes bij ons doen waar wij erg mee geholpen zijn. Het werk doen we samen, ze staan nooit alleen. Vele handen maken ligt werk!
Je kunt Corrie en Paul volgen via hun facebookpagina: Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek.

Groei

Een plantenstek groeit 2 jaar voordat je voor het eerste bloemen kunt snijden. Dat is best een investering. In die 2 jaar zorgen wij voor de beste omstandigheden zoals goede grond, bemesting, op tijd snoeien en voldoende water. Na 7 tot 10 jaar worden de planten vervangen. Oogsten doen we veel met de hand. Met de trekker brengen we de bloemen naar de schuur waar de bloemen in de sorteerlijn gesorteerd worden: je kijkt naar lengte, aantal knoppen en rijpheid van de tak. Per bloemsoort is dat weer anders. Tijdens het sorteren worden van de takken bossen gemaakt en daarna automatisch afgesneden. Met een elastiekje worden de takken bij elkaar gehouden. Daarna gaan ze in een emmer water. In het water zit chloor, dit remt de bacteriegroei en geeft een langere houdbaarheid. Transporteur Hans de Laat uit Heeswijk-Dinther brengt ze naar de veiling waar ze voor de klok geveild worden. De prijs van de bloem is afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit. Een bloem die vandaag gesneden is kan morgen in de winkel verkocht worden en bij de klant in de vaas staan.

Het Werk

Het werk op de kwekerij is elk seizoen anders: Het grootste deel van het jaar wordt er volop op het land gewerkt: stekken zetten, schoffelen, snoeien en oogsten. De soorten planten worden zo op het veld gezet dat er elke maand een soort geoogst moet worden. Zo voorkomen we dat alle planten tegelijk geoogst moeten worden, dat zou veel te druk worden. Elke plantensoort wordt 1x per jaar geoogst: we hebben geen planten die 2x per jaar geplukt kunnen worden. ¾ van het werk gebeurt met de hand. Van half december tot half februari staat er niets op het veld. Dan worden de machines onderhouden en schoongemaakt.

En nog meer!..... 

Corrie en Paul zijn veelzijdige ondernemers die naast dat er veel verbinding is op het bedrijf ook in hun vrije tijd heel actief zijn:Paul en Corrie zijn Klasseboeren! Dat betekend dat zij zich aangesloten hebben bij de organisatie ‘Klasseboeren’.Zij ontvangen op het bedrijf groepen basisschoolkinderen om hen te laten zien hoe de bloemen worden gekweekt. Kijk op: www.klasseboeren.nl

Een plaatselijke imker heeft op het bedrijf zijn bijenkasten staan. Dat is een mooie wisselwerking: de imker heeft zo voldoende stuifmeel voor zijn bijen en de bloemen groeien zo beter. Cor van Vijfeijken is onze imker. Hij is lid van Bijenhoudervereniging St. Ambrosius uit Boekel en omstreken.

Aan huis staat een bloemenkraampje waar mensen bloemen kunnen kopen. Als de vlag uithangt is het bloemenkraampje open! Met Kerst en Pasen verzorgen wij workshops bloemschikken. Wij maken ook grafstukken en bruidswerk en zorgen voor de aankleding van evenementen.

Daarnaast vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan onderzoek: onderzoek naar goed grond gebruik maar ook onderzoek naar schoon water: www.schoon-water.nl.
Paul werkt ook als taxichauffeur voor kinderen van het speciaal onderwijs. In de winter wanneer het op het bedrijf minder druk is komen daar ook ritten naar Schiphol bij.

De natuur en buiten zijn geeft Paul en Corrie veel plezier, dat is hun passie. We zijn echt ‘buitenmensen’ en genieten van de rust en de vrijheid om de werkzaamheden zelf te bepalen. Het is nog niet duidelijk of er een opvolger is om het bedrijf over te nemen. Voorlopig is dit ook nog niet aan de orde: we zijn nog jong en werken met veel plezier!

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 2

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 3

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 4

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 5

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 6

Bloemkwekerij Paul en Corrie van den Broek 7